ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ

Η σπηλιά του Κύκλωπα...

Και οι α - Ταξίες στη σπηλιά του.

Ποιος είναι ο Κύκλωπας; Πρόλαβε να μας τον παρουσιάσει ο Όμηρος.

Όσο για τις α - Ταξίες είμαστε εδώ για να τις διαπράξουμε! Κι εμείς κι εσείς...

Πού εδώ; Μα ακριβώς εδώ που "έζησε" και έδρασε ο Κύκλωπας. Ο Πολύφημος!


Και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Ο τόπος που βλέπετε είναι τα αρχαία Σύβοτα. Ο έρημος λιμήν του Θουκυδίδη και η Ηγουμενίτσα του σήμερα. Στα βάθος αχνοφαίνεται και η Κέρκυρα.

Ανάμεσα λοιπόν στη Θεσπρωτία και στην Κέρκυρα στέκει μια μικρή βραχονησίδα. Η μόνη που απέμεινε νησάκι από τα αρχαία Σύβοτα, αφού τα άλλα φρόντισε ο Καλαμάς να τα ενώσει πλέον με τη στεριά. Ονομάζεται Πρασούδι. Και η παράδοση του τόπου λέγει πως αυτό το βραχάκι είναι εκείνο που πέταξε ο Κύκλωπας στον πρώτο άτακτο της ιστορίας, τον Οδυσσέα τον πολυμήχανο!

Εδώ, στους λόφους της Ηγουμενίτσας, λένε οι ντόπιοι, ήταν και η σπηλιά του Κύκλωπα.

Εδώ, σε ένα λοφάκι της πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας, ζω κι εγώ. Δεν είμαι ούτε ο Κύκλωπας, ούτε και ο Οδυσσέας. Είμαι ένας άνθρωπος που ζει τη δική του "Κυκλώπεια". Και ονειρεύεται τη δική του Ιθάκη.

Έφτασα στην Ηγουμενίτσα πριν από λίγους μήνες. Αν και το σωστό είναι να πω: επέστρεψα. Συνειδητά. Και με την ωριμότητα που δίνουν τα πρώτα -ήντα.

Γύρισα λοιπόν εδώ που ξεκίνησα. Κι αφού για σαράντα χρόνια περιπλανήθηκα στον κόσμο όλο. Ξεκινώντας από την Αθήνα, ταξιδεύοντας αργότερα στα πέλαγα και στους ωκεανούς και στα λιμάνια της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας. Κάποτε η στράτα μου με έβγαλε και στην προσφιλή γη της Κύπρου. Κι έπειτα πάλι Αθήνα. Με μικρές αποδράσεις τις μέρες των διακοπών και το μεγάλο πόθο να σιγοκαίει. Τον πόθο της φυγής.

Το καλοκαίρι επιτέλους φύσηξαν ούριοι άνεμοι. Και το σκαφάκι μου ήρθε κι έδεσε εδώ. Στην Ηγουμενίτσα. Μέχρι ο άνεμος να αλλάξει, κλεμμένη ατάκα από την αγαπημένη ηρωίδα των παιδικών μου χρόνων, τη Μαίρη Πόππινς, θα είμαι εδώ.

Κι ως τότε θα επιδίδομαι σε α - Ταξίες. Α - Ταξίες στη Σπηλιά του Κύκλωπα...

Δεν έχετε παρά να με ακολουθήσετε. Όλοι οι άτακτοι χωράνε στη Σπηλιά του Πολύφημου.

Οι άλλοι; Οι άλλοι είναι καταδικασμένοι να μην ιδούν ποτέ την Ιθάκη.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!

ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΕΔΩ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ


Φθινόπωρο 2009: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Άνοιξη 2010: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ!

Φθινόπωρο 2010: ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!

Χειμώνας: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ!