Ο χαμός και πάλι απόψε στο Λαδοχώρι...

Εκδρομούλα στην Πάργα

Τελευταία μέρα του χειμώνα σήμερα. Και εκδρομούλα στην Πάργα. Ίσως από ανυπομονησία να μυρίσουμε επιτέλους καλοκαίρι. Άλλο που τελικά μυρίσαμε την παλιά καπνιά σε έκδοση αφρού...



Πρώτο ραντεβού με ποιον άλλο; Με τον Κωνσταντίνο Κανάρη! Τον ατρόμητο πυρπολητή και σύμβολο της Πάργας! Τον Κωνσταντίνο; Χμ. Διορθώστε παρακαλώ. Τον Κωνζαντή Κανάρη:



Και όπως μας ενημερώνει η πλακέτα δίπλα στην προτομή υπήρξε και γέννημα και θρέμμα της μικρής αυτής πόλης της Ηπείρου. Πόσοι όμως το γνωρίζουν αυτό;


Το άλλο σύμβολο της Πάργας είναι αυτό το βραχώδες νησάκι που στέκει φρουρός στο λιμανάκι της πόλης. Κι αν η φωτογραφία είναι μικρή για να απολαύσετε την ομορφιά του, κάντε ένα διπλό κλικ πάνω της και θα τη δείτε σε μεγαλύτερη προβολή. Το ίδιο και για όποια άλλη φωτογραφία σας ενδιαφέρει...

Το δικό μας όμως ενδιαφέρον γρήγορα ξέφυγε από τη γραφικότητα του μικρού νησιού και εστιάστηκε στις φυσαλίδες της μολυσμένης θάλασσας.

Πριν καλά καλά προλάβουμε να κακοχαρακτηρίσουμε τους κατοίκους, εμφανίστηκαν μπροστά μας τρεις ... άγγελοι! Ή μάλλον τρεις δεσποινιδούλες με αποκριάτικες στολές, ετών έξι! Στα μικρά τους χεράκια κρατούσαν ένα μπουκαλάκι και το κοίταζαν αμήχανες.

- Κάνει κακό στο περιβάλλον ο αφρός; με ρώτησαν με όλο το θάρρος των παιδιών αυτής της ηλικίας...

Έμεινα να τις κοιτάζω και να τις θαυμάζω.

- Χμ, ναι... νομίζω κάνει κακό ο αφρός στο περιβάλλον. Αλλά πού ξέρετε εσείς για το περιβάλλον;

- Μας μίλησε η δασκάλα μας! Μας είπε και για τις χελωνίτσες, τις καρέτα - καρέτα. Που βλέπουν σακούλες στη θάλασσα και τις περνάνε για τσούχτρες και τις τρώνε. Και μετά πεθαίνουν...

- Και τι τάξη πάτε;

- Πρώτη!

- Μπράβο λοιπόν στη δασκάλα σας. Και μπράβο και σε σας που αγαπάτε το περιβάλλον. Και ξέρετε και τις καρέτα - καρέτα.

Για φαντάσου. Να νοιάζονται τα εξάχρονα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ελπίζω μονάχα να μην τους περάσει το ενδιαφέρον μεγαλώνοντας και να φροντίσουν και τούτη τη θάλασσα με την τόσο απαράδεκτη εμφάνιση για τουριστική περιοχή...

Δυστυχώς δε συμμερίζονται όλοι τους προβληματισμούς των τριών πιτσιρίκων. Και η φωτογραφία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της δράσης τους.

Αφροί σε διάφορα σημεία της παραλίας, απομεινάρια του αποκριάτικου γλεντιού. Δεν έλειπαν και οι χαρτοπόλεμοι και οι σερπαντίνες που ναι μεν είναι έθιμο των ημερών αλλά δεν παύουν να αποτελούν και ρύπανση που πληγώνει το μάτι των επισκεπτών. Και καλά οι καρναβαλιστές. Μέσα στην ευθυμία τους πέταξαν τα κομφετί. Οδοκαθαριστές όμως δε διαθέτει η πόλη; Τι ψάχνω κι εγώ τώρα να βρω...

Κι αυτή είναι η Πάργα. Με τα γραφικά χρωματιστά της σπιτάκια στη σκιά του γέρικου κάστρου.

Κάθε σπίτι και άλλο χρώμα. Όλα όμως με κόκκινες στέγες. Διώροφα και τριώροφα. Όταν όμως τα βλέπεις από κοντά, και όχι στις φωτογραφίες, διακρίνεις έντονα τα σημάδια του τουρισμού και η γραφικότητα χάνεται...

Και ειδικά στις πινακίδες. Με το φανό του Διογένη αναζητάς μαγαζί με ελληνικό όνομα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και αυτά όπως ετούτο το μικρό ταβερνάκι:

Αρκούδας; Ναι. Αρκούδας! Εμείς όμως προτιμήσαμε τα θαλασσινά του. Ψητές σαρδέλες. Σε καιρούς φτώχιας ζούμε... Τι να παραγγείλουμε;

Η διπλανή όμως παρέα απολάμβανε με βουλιμία μυδοπίλαφα και σφυρίδες και μάλιστα σε μερίδες να χορτάσει ένας λόχος!

Δε μείναμε όμως παραπονεμένοι κι εμείς. Φαίνεται είναι αρχή του καταστήματος να σερβίρει σε γιγαντιαίες μερίδες τα εδέσματά του. Και να σημειώσω ότι ήταν και πεντανόστιμα και σε πολύ καλές τιμές. Στα συν του καταστήματος η ευγένεια και το ενδιαφέρον αν μείναμε ευχαριστημένοι. Φυσικά και μείναμε. Και ειδικά με το επιδόρπιο που μας προσφέρθηκε δωρεάν στο τέλος:

Χαλβάς και μήλο με κανελίτσα και μέλι. Απλό μεν αλλά γευστικότατο! Και στο κάτω κάτω μετράει η κίνηση...

Υπέροχη όμως και η θέα από τον Αρκούδα της Πάργας. Και δεμένη καταπληκτικά με τη μουσικούλα. Παλιά κλασικά λαϊκά που και το δικό μας κέφι ανέβαζαν αλλά και του ιδιοκτήτη που είχα την εντύπωση πως από στιγμή σε στιγμή θα αρχίσει να χορεύει!

Και μερικές φωτογραφίες από την ώρα της αναχώρησης:















Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη προβολή...

Θα κλείσουμε την περιήγηση στην πόλη του Κανάρη με μια φωτογραφία που μπορεί να μην είναι ωραία στο μάτι, τέρπει όμως την ψυχή μας.

Τα "πειστήρια" από την έκθεση βιβλίου που έγινε εδώ το τελευταίο καλοκαίρι. Κι ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους και ο πολυαγαπημένος Καστανιώτης. Εκεί που εκδίδονται και τα βιβλία του Δασκάλου, του Αντρέα Μήτσου. Αυτόν τον καιρό διαβάζω τον Χαρτοπαίκτη του που ... φοβήθηκε! Και του αφιερώνω και τα δικά μου "τραπουλόχαρτα" από την Πάργα.

Αχ, Δάσκαλε. Ξέρω πως περιμένεις από μένα να γράψω. Αλλά προς το παρόν το έχω ρίξει στη συλλογή εικόνων. Λέω πως αν είναι να έρθει η στιγμή, θα έρθει... Και θα είναι με άρωμα Ηπείρου. Και θαλασσινής... Γιατί Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα και τα βουνά. Αν και το διήγημά σου με την Παλιά ενοχή που μυρίζει κάπνα με ταξίδεψε υπέροχα στη λίμνη τους και μου γνώρισε εμένα, της Ηπειρώτισσας, μια άλλη όψη των Ιωαννίνων.

Ποιος ξέρει. Αν αντί για τα Γιάννενα είχες διοριστεί εδώ κάτω, στην Πάργα, μπορεί να έκανες τα ίδια στην προτομή του Κανάρη;;;;;

Ωχ. Ώρα να φεύγω από Πάργα. Πριν με πνίξει και η δική της "κάπνα". Έστω και αν εδώ, λόγω ίσως και της Αποκριάς, έχει μασκαρευτεί σε αφρό...

Όλα τα είχε η Ήπειρος, τα Διόδια μας έλειπαν!!!!!!!!!

Αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη είδηση:


http://www.paramythia-online.gr/paramythia/top/272-2011-02-26-22-48-55.html

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Παραμυθιάς

κατά της επιβολής διοδίων στην Τύρια

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σουλίου (Για συζήτηση στο Δ.Σ. ως θέμα ημερησίας διάταξης)

Πρόσφατα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ εισηγήθηκε προς τα συναρμόδια Υπουργεία την εγκατάσταση προσωρινών συμβατικών επτά σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Μεταξύ των άλλων προτείνει την εγκατάσταση προσωρινού σταθμού διοδίων στον κόμβο της Τύριας και μέχρι την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος είσπραξης διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Εκκρεμεί η απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και πιθανολογείται ότι θα γίνει δεκτή η προτεινόμενη λειτουργία συμβατικού σταθμού διοδίων στην Τύρια.

Η πιθανή και μάλιστα στο άμεσο μέλλον εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή της Τύριας με καθορισμό ύψους των διοδίων αντίστοιχα των διοδίων του σταθμού Πολυμύλου θα επιφέρει αρνητικές και επιβλαβείς οικονομικές, εμπορικές και τουριστικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας και ιδιαίτερα στην Θεσπρωτία, αφού όπως είναι φυσικό θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος των κινούμενων οδηγών και οχημάτων από Γιάννενα – Θεσπρωτία και Κέρκυρα και αντίστροφα, σε περιόδους μάλιστα δεινής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με μηδενικό δείκτη ανάπτυξης και με ιδιαίτερα υψηλές τις τιμές των καυσίμων.

Επισημαίνουμε ότι:

1) Η λειτουργία του προσωρινού σταθμού διοδίων στην Τύρια, που θα αποτελεί μόνιμο σταθμό αν εφαρμοστεί, είναι πέρα από τις πολιτικές εξαγγελίες και διακηρύξεις των πολιτικών και κρατικών αρχών.

2) Τα εισπραττόμενα ποσά διοδίων στο σταθμό της Τύριας θα είναι πενιχρά αφού θα επιβαρύνουν μόνο τους χρήστες των τοπικών δρομολογίων Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας αφού οι διατοπικού χρήστες – μεταφορείς θα καταβάλουν διόδια στον σταθμό του Μαλοκασίου.

3) Η λειτουργία του σταθμού στην Τύρια συντηρεί το απαρχαιωμένο σύστημα διοδίων και είναι αντίθετη προς το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4) Οι χρήστες των τοπικών δρομολογίων (δια νομαρχιακών) θα υποχρεωθούν να ακολουθούν το παράπλευρο επαρχιακό δίκτυο για την αποφυγή του κόστους των διοδίων με συνέπεια την μείωση των εσόδων αλλά και τον κίνδυνο αυξημένο τροχαίων ατυχημάτων λόγω κυκλοφορίας οχημάτων σε μη ασφαλές και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο.

5) Σε κάθε περίπτωση αντενδείκνυνται η εγκατάσταση και η λειτουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή της Τύριας και η ισχύς του προτεινόμενου μέτρου θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στον εμπορικό κόσμο όλων των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας.

Επιβάλλεται λοιπόν η αγωνιστική διεκδίκηση και αντίσταση στην εγκατάσταση και λειτουργία συμβατικού σταθμού διοδίων στην Τύρια και γι’ αυτό καλούμε σε συμπαράσταση την τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, τους τοπικούς φορείς και τον λαό των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κερκύρας.

Παραμυθιά 12/02/2011

Πρωτοβουλία για την ματαίωση εγκατάστασης

σταθμού διοδίων στην Τύρια


Σχόλιο; Όλα τα είχε η Ήπειρος, τα Διόδια μας έλειπαν...

Πραγματική Σουλιώτισσα η Δήμαρχος Σουλίου, κ. Μπραΐμη

Όταν μου είπες πως την ψήφισες, την κ. Μπραΐμη, την υποψήφια Δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ για την Παραμυθιά ή Σουλίου με τα καλλικρατικά δεδομένα, τσίνησα. Αν είναι δυνατόν, σου θύμωσα, σε τέτοιους καιρούς και να ρίχνεις ψήφο σε πασόκους!

- Τη γνωρίζω, μου απάντησες, ενοχλημένος. Και αξίζει! Το δικό μου κριτήριο δεν είναι μόνο το χρώμα του υποψηφίου αλλά και η προσωπική ικανότητα. Ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αργότερα, όταν είδα φωτογραφία της,


πάλι σε κάκισα. Χμ, ωραία γυναίκα, σχολίασα... Ναι, το παραδέχομαι, πίστεψα πως σε κέρδισε με την εμφάνιση.

Να όμως που είχα άδικο. Και το αποδεικνύει η παρακάτω επιστολή της κ. Μπραΐμη, που ως δήμαρχος απέστειλε στη σιδηρά κυρία του υπουργείου Παιδείας, την κ. Διαμαντοπούλου:



http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την βαθειά οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, γίνεται ευρεία διαβούλευση για κατάργηση οργανισμών του άμεσου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το θέμα αυτό επηρεάζει σοβαρά και το χώρο της Παιδείας.

Ο σχεδιαζόμενος «Καλλικράτης» για την εκπαίδευση, περιλαμβάνει προτάσεις για «συνενώσεις - ιδρύσεις» σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δήμο Σουλίου.

Οι όποιες προτάσεις για αλλαγές στο υπάρχον σκηνικό μας βρίσκουν σύμφωνους όταν η φιλοσοφία τους έχει να κάνει με το συμφέρον του ΜΑΘΗΤΗ και την άνοδο του επιπέδου των παρεχόμενων γνώσεων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει διαφωνία επίσης για εξορθολογισμό των δαπανών και χρησιμοποίηση όλων των υποδομών (ήδη στο Δήμο Σουλίου από τις αρχές του 2011, αναμορφώσαμε τα μισθώματα των κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται σαν Σχολεία και τα περιορίσαμε στα αναγκαία).

Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση όμως δε θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις ΜΟΝΟ με οικονομικά κριτήρια. Τα σχολεία δεν αποτελούν επιχειρήσεις, αποτελούν το μέλλον, την ψυχή, τη δύναμη κάθε κοινωνίας. Αποτελούν αειφόρο επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, οποιαδήποτε σκέψη ή διεργασία για κλείσιμο σχολείων για οικονομικούς λόγους, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ο Δήμος Σουλίου περιβάλλεται από ορεινό όγκο (Παραμυθιά – Αχέροντα - Σούλι), με δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές και αυτό πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπ’ όψη στο σχεδιασμό σας.

Οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, φαίνονται πιο ορθολογικές, αφού σε αυτές γίνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια βελτίωσης του παρεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης και συγκεκριμένα κατά κύριο λόγο αναφέρεται σε συνένωση ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων, σε μια ολοκληρωμένη δομή – πολυθέσια σχολική μονάδα.

Το ολοκληρωμένη βέβαια είναι σχετικό, γιατί το ζήτημα «Αποτελεσματικότητα» στην παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί μια πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη κατάσταση. Έτσι, επιλογές που σε μια εκπαιδευτική περίσταση ήταν εξαιρετικά λειτουργικές, σε άλλες ήταν τελείως αναποτελεσματικές. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι έρευνες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι οι επιδόσεις των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά είναι ισάξιες με αυτές των συμμαθητών τους που φοιτούν σε πολυθέσια σχολεία των αντίστοιχων περιοχών, ενώ από άποψη κοινωνικών και επικοινωνιακών κριτηρίων υπερέχουν σαφώς έναντι των πολυθεσίων.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, προσπαθούμε ως Δημοτική Αρχή να συνυπολογίσουμε ποιοτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποφασίσουμε το καλύτερο για το μαθητικό δυναμικό του Δήμου μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•Ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης
Επικινδυνότητα μετακίνησης μαθητών
Έλλειψη επιτήρησης τόσα κατά την μετακίνηση των μαθητών, όσο και στην πιθανή καθυστέρηση αποχώρησης από το σχολείο εξαιτίας καθυστερήσεων των μέσων μεταφοράς.
Επιβάρυνση κόπωσης των μετακινούμενων μαθητών, οι οποίοι πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίτερα από το σπίτι τους και να επιστρέφουν πολύ αργότερα συγκριτικά με άλλους συμμαθητές τους, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή, στην οποία εδρεύει το κεντρικό σχολείο.
•Χρησιμοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο Δήμο.

Η πρόταση όμως της Δευτεροβάθμιας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, αφορά ουσιαστικά «κατάργηση μιας σχολικής μονάδας», και συγκεκριμένα του Εσπερινού Γυμνάσιου Παραμυθιάς με την αιτιολογία ότι: ‘Τα εσπερινά γυμνάσια διαρκώς φθίνουν’.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς ιδρύθηκε με πολλές δυσκολίες και η άψογη λειτουργία του οδήγησε σε ετήσια αύξηση του δυναμικού του. Την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν σε αυτό 30 μαθητές.

Οι μαθητές αυτοί είναι άτομα ειδικής κατηγορίας, εργαζόμενοι – γονείς. Άτομα που για λόγους προσωπικούς, εκούσια ή ακούσια οδηγήθηκαν στο να εγκαταλείψουν τη διαδικασία εκπαίδευσης. Η ίδρυση του συγκεκριμένου σχολείου τους έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσουν. Ταυτόχρονα επειδή ο χρόνος τους είναι περιορισμένος λόγω άλλων υποχρεώσεων έχουν διαμορφώσει τον τρόπο ζωής τους με δεδομένο ότι το σχολείο είναι κοντά τους (το σχολείο λειτουργεί σε σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις του Δήμου).

Το άλλο Εσπερινό Γυμνάσιο στο Νομό Θεσπρωτίας, είναι στην Ηγουμενίτσα (απόσταση 30Km από την έδρα του Δήμου μας και 80 τουλάχιστον km από την πιο απομακρυσμένη Τοπική Κοινότητα Φροσύνης) και είναι δεδομένο ότι η κατάργηση του εσπερινού της Παραμυθιάς, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές που φοιτούν σε αυτό να διακόψουν (εξάλλου το κόστος μετακίνησης αποδεδειγμένα είναι κατά πολύ υψηλότερο).

Το κλείσιμο ενός τέτοιου σχολείου είναι ιεροσυλία, θέτει δε αυτομάτως σε ισχύ το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, δεδομένου ότι το άλλο εσπερινό λειτουργεί με 19 μαθητές (επίσημα στοιχεία Δευτεροβάθμιας Θεσπρωτίας, τα οποία και σας καταθέτω).

Για ποια αποκεντρωμένη και περιφερειακή ανάπτυξη μιλάμε, όταν ακόμα και στην εκπαίδευση καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως παράρτημα της έδρας του Νομού;

Η Ελπίδα και το μέλλον μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε εκπαίδευση για την δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις και πνευματική θωράκιση.

Οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής είναι δεδομένες και πέρα από τον εξορθολογισμό στο χώρο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ δεν ταιριάζουν καταργήσεις.

Στο όνομα ενός μνημονίου δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα και δεν τσουβαλιάζουμε τα έμψυχα και τα άψυχα στον καιάδα της κρίσης.

Είναι ακατανόητο για εμάς που επιλέξαμε να ζήσουμε στην Ελληνική Επαρχία, σταδιακά να επιβεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε πρόσβαση στα αυτονόητα και αναγκαία, οι δε παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος να φθίνουν και να καταργούνται.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους κυρία Υπουργέ,

πιστεύουμε ότι εσείς δεν θα εισηγηθείτε την κατάργηση του Εσπερινού Γυμνασίου Παραμυθιάς, αλλά τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος Σουλίου

Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα

Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!! Με όλη μου την καρδιά "ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΜΠΡΑΪΜΗ - ΜΠΟΤΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ"!

Δεν είναι μόνο Δήμαρχος Σουλίου. Απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί και ως αληθινή Σουλιώτισσα!

Και ένα "μπράβο" και σε σένα που την ψήφισες... Μου έδωσες για μια ακόμη φορά ένα χρήσιμο μάθημα.

Θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των μεταναστών

"Θα αναγκαστούμε να αφήσουμε

τα σπίτια μας"!!!

Τι τονίζεται στο ψήφισμα εναντίον των μεταναστών, που εξέδωσε η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων Γκραικοχωρίου και Λαδοχωρίου της Ηγουμενίτσας. Ολόκληρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ασχολίαστο...

"Εμείς οι κάτοικοι του Γραικοχωρίου και του Λαδοχωρίου βρεθήκαμε σε συγκέντρωση μετά από πρωτοβουλία των δύο Προέδρων του Τοπικών μας Συμβουλίων για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε και στη συνέχεια αφού καταγράψουμε τις απόψεις όλων όσων συμμετείχαν να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα για την επίλυση του προβλήματος της συνεχώς αυξανόμενης παρουσίας εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών στην περιοχή μας.

Από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις που έγιναν αποδείχθηκε ότι μέρα με την ημέρα και κάθε ώρα που περνάει η οποιαδήποτε λύση βρεθεί, θα βρεθεί μόνο μετά από τις συντονισμένες παρεμβάσεις και δράσεις μας. Μετά την συγκέντρωση, παρότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη γίναμε δέκτες πάρα πολλών αιτημάτων από συμπολίτες που δεν είχαν ενημερωθεί και θέλουν να ενώσουν και αυτοί την φωνή τους μαζί μας διότι και αυτοί συμφωνούν με τα συμπεράσματα που βγήκαν στην συγκέντρωση , που είναι:

1. Δεν παραχωρούμε σε ΚΑΝΕΝΑ το δικαίωμα να μονοπωλεί το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους. Εμείς είμαστε αυτοί που από την πρώτη στιγμή τους βοηθήσαμε όσο κανείς άλλος.

2.Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σε οριακό σημείο. Βρισκόμαστε στην αρχή (ήδη είχαμε τα πρώτα έντονα σημάδια) μιας ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ακολουθίας γεγονότων που εκτυλίσσονται με τη μορφή χιονοστιβάδας και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Η ανομία, η ατιμωρησία, η απουσία της Πολιτείας λειτουργούν θετικά στην επιτάχυνση των επερχόμενων δραματικών γεγονότων.

3. Οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται καθημερινά στις Ισλαμικές χώρες με αφορμή τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο είναι ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ αν δεν ληφθούν μέτρα .

4. Η λύση στο πρόβλημα ή θα γίνει ΤΩΡΑ ή δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ. Αν οι λαθρομετανάστες δεν απομακρυνθούν αυτή τη χρονική στιγμή τότε πολύ σύντομα θα αναγκαστούμε εμείς να αφήσουμε τα σπίτια μας".

_______________________________

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: http://katoci.blogspot.com/2011/02/blog-post_5643.html

Εμείς ως ιστολόγιο και ως κάτοικοι Ηγουμενίτσας δε θα αποφύγουμε τα σχόλια για το πραγματικά σοβαρότατο πρόβλημα των μεταναστών που ταλανίζει την περιοχή μας.

Σχόλιο πρώτο: Μπορεί η συγκέντρωση αυτή να έγινε στο Λαδοχώρι και να συμμετείχαν και οι κάτοικοι του Γραικοχωρίου αλλά το πρόβλημα πλέον (ειδικά από τα Χριστούγεννα και μετά) αφορά όλη την πόλη της Ηγουμενίτσας. Οι παράτυποι μετανάστες (για λόγους ιδεολογικών αρχών αποφεύγουμε τον όρο "λαθρομετανάστες" και υιοθετούμε τον όρο της Διεθνούς Αμνηστίας) έχουν γίνει τόσοι πολλοί που αναγκάζονται για ανέρευση τροφής να φτάνουν σε κάθε σημείο της πόλης. Ακόμη και στο αντίθετο άκρο της πόλης και ως και στις συνοικίες που βρίσκονται σε λοφάκια (πχ Μπεζέικα).

Σχόλιο δεύτερο: Η φράση των κατοίκων του Λαδοχωρίου και του Γραικοχωρίου: "Δεν παραχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να μονοπωλεί το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον" είναι προφανές ότι προέκυψε ως αντίδραση στους διαφόρους που παριστάνουν τους μόνους υποστηρικτές των μεταναστών και διοργανώνουν πορείες και συγκεντρώσεις με προκλητικά μηνύματα κατά των ίδιων των κατοίκων. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δε θα βοηθήσουν τους μετανάστες αλλά και θα προκαλέσουν αντιδράσεις και ιδού η απόδειξη.

Πράγματι οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια κατ' επανάληψη στους μετανάστες. Και συνεχίζουν να προσφέρουν. Όμως από ένα σημείο και μετά (και μιλώ εκ πείρας) σε πιάνει απογοήτευση. Πόση βοήθεια να προσφέρεις; Και σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Μια τρύπα στο νερό κάνεις. Κι επιπλέον η κατάσταση αυτή όχι μόνο δε φαίνεται να τελειώνει αλλά διαρκώς διογκώνεται.

Σχετικό με το προηγούμενο άρθρο για τη συγκέντρωση είναι και το ακόλουθο:

http://katoci.blogspot.com/2011/02/blog-post_7551.html

Επίθεση στον αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας

για τους μετανάστες

Φραστική επίθεση δέχτηκε ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Τζάννης από τους κατοίκους του Γκραικοχωρίου και του Λαδοχωρίου, όταν, στη λαϊκή συνέλευσή τους, πρότεινε να γίνει προσωρινός καταυλισμός για τους μετανάστες στη θέση "Γωνιά".

Πολλοί κάτοικοι σηκώθηκαν όρθιοι και του ζήτησαν να ανακαλέσει. Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι είναι ένα ενδεχόμενο, που εξετάζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, αλλά δεν πρόκειται για οριστική απόφαση.

Οι κάτοικοι διεμήνυσαν στον αντιδήμαρχο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν την δημιουργία καταυλισμού (είτε προσωρινού είτε μόνιμου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζάννης είναι αρμόδιος αντιδήμαρχος για τους μετανάστες,γι' αυτό έχει βαρύτητα η γνώμη του ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει και να δώσει λύση στο ανεξέλεγκτο, πλέον, πρόβλημα της Ηγουμενίτσας.

Πάντως ο αντιδήμαρχος αντιμετώπισε ψύχραιμα την κατάσταση και προσπάθησε να δώσει όσες περισσότερες εξηγήσεις μπορούσε επί του θέματος.


Κατ' αρχάς τα συγχαρητήριά μας στον κ. Τζάνη για την πρότασή του. Δείχνει πως ο Δήμος αυτή τη φορά θέλει να βρεθεί λύση. Είναι όμως λύση ο καταυλισμός; Δεν ξέρω...

Βεβαίως με την έννοια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας φυσικά και είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Αλλά οι μετανάστες δεν έφτασαν ως εδώ για να "μαντρωθούν" σε κάποιο καταυλισμό. Το πιο πιθανό είναι και οι ίδιοι να αντιδράσουν σε μια τέτοια ρύθμιση που θα τους απομακρύνει από το λιμάνι που τώρα στριμώχνονται ελπίζοντας να καταφέρουν να κρυφτούν σε διερχόμενες νταλίκες.

Πιστεύω λοιπόν πως μόνο η Πολιτεία μπορεί να δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα. Μπορεί όμως; Ρωτώ γιατί η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τελείως.

Να σημειώσω ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες το μόνο που θέλουν είναι να προωθηθούν προς την Ευρώπη. Κάτι που με τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία είναι ανέφικτο. Και να κρυφτούν σε καράβι οι καραμπινιέροι απέναντι έχουν θερμοανιχνευτές και τους εντοπίζουν. Κι έπειτα τους στέλνουν πάλι πίσω στην Ελλάδα.

Η λύση λοιπόν του καταυλισμού θα πρόσφερε κάτι μόνο αν γινόταν μακριά και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και από την ίδια τη Θεσπρωτία. Μόνο έτσι θα μπορούσαν (ίσως ) οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Όσο τους αφήνουν να περιφέρονται εδώ πιάνονται κι αυτοί όντας τελείως απελπισμένοι από την ελάχιστη πιθανότητα να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη...

Ανέβαλαν οι Αλβανοί την απογραφή πληθυσμού. Γιατί;

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω από το σάιτ της Δερόπολης:



http://www.deropoli.com/?p=5002

Παράταση προθεσμίας για την απογραφή

Αλβανικές εφημερίδες στην ηλεκτρονική τους σελίδα αναφερόμενες σε τηλεγράφημα του επίσημου Αλβανικού Κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι η προγραμματισθείσα για τον Απρίλιο διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών, αναβάλλεται για τον Νοέμβριο.

Ο αρμόδιος Υπουργός Τεχνολογίας, Νεωτερισμών και Επικοινωνιών, ο οποίος και προεδρεύει της Εθνικής Επιτροπής Απογραφής, κ. Γκεντς Πόλο ως λόγο της παράτασης αυτής αναφέρει τη διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι στις 8 Μαΐου. Είναι αδύνατο, αναφέρει, οι δήμαρχοι και έπαρχοι που έχουν καίριο ρόλο στη διαδικασία απογραφής να μπορέσουν να ανταποκριθούν ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να ασχολούνται με την επανεκλογή τους εν πολλοίς.

Ωστόσο όμως να αναφερθεί ότι την αναβολή της απογραφής ζητούσαν ακραίες μουσουλμανικές ενώσεις στην Αλβανία, συλλόγοι εθνικιστικών τάσεων, το ακραίο Κόμμα των Τσάμηδων ενώ υπήρξε και ανάμειξη στην υπόθεση της επισήμου πολιτείας δια του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών.

Όλοι αυτοι σε συγχωρδία ζητούσαν την αναβολή της διαδικασίας και την αναθεώρηση του ερωτηματολογίου ούτως ώστε να μην υπάρχει ερώτημα για την εθνική καταγωγή, πράγμα το οποίο επιθυμεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και αποτελει όρο που οι Αλβανικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Έχει σημασία επίσης να αναφερθεί ότι ενδεχομένως η αναβολή να μην έχει τόσο σχέση με τις τοπικές εκλογές (εξάλλου η κυβέρνηση γνώριζε όταν όριζε την 3η Απριλίου ως έναρξη της απογραφής και ότι θα γίνονταν και τοπικές εκλογές το Μαϊο) όσο με τις ανοιχτές πιέσεις των εθνικιστών και με τη συνηγορία των ΜΜΕ, κυρίως όμως έχει σχέση με τη θέση που εκδήλωσαν οι δύο Τσάμηδες βουλευτές Ιντρίζι και Ταχίρι.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Ιντρίζι δήλωσε επανηλλειμένως ότι ο μόνος όρος για να συνεχίσει να παρέχει κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Κυβέρνηση είναι να αναβάλλει την απογραφή και να μην συμπεριλάβει σ’ αυτή ερώτημα για την Εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα.

Καλά ενημερωμένες πηγές ερμηνεύουν ότι ενδεχομένως εξιλαστήριο θύμα στην ιστορία αυτή για άλλη μια φορά φαίνεται να γίνεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, η ουσία όμως των πιέσεων σχετίζεται με ακραίους ισλαμικούς κύκλους. Μια νέα καταγραφή της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της Αλβανικής κοινωνίας μπορεί να φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, σίγουρα όμως θα έχει καταρριφθεί αυτό το δήθεν 72% που οι στατιστικές του Ζώγκου (1935) αποδίδουν στους Μουσουλμάνους και που τόσο πολύ το διαλαλούν οι οργανώσεις που προαναφέραμε.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί άλλη μια φορά είναι το γεγονός ότι λόγω των πολύ εύθραυστων εσωτερικών ισσοροπιών για άλλη μια φορά οι δυνάμεις της καθήλωσης, αυτές που δεν ανέχονται την ουσιαστική απαλλαγή της αλβανικής κοινωνίας απ’ το παρελθόν σημείωσαν άλλη μια επιτυχία. Είναι ενδεικτικό έστω και τούτο ότι επίσης πλασματικό είναι και ένα άλλο στατιστικό στοιχείο για την αλβανική κοινή γνώμη, εκείνο της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ που λέει ότι πάνω από 90% των αλβανών πολιτών θέλουν την ενσωμάτωση. Τη θέλουν απ’ότι φαίνεται μόνο για οικονομικά οφέλη και αρνούμενοι να καταπιαστούν και με τις υποχρεώσεις!


Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ένα περίπου μήνα πριν ξέσπασε και η ιστορία με τις δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Αλβανία, κ. Θ. Οικονόμου, σχετικά με την αναγγελθείσα απογραφή. Ο πρόξενος τόλμησε να καλέσει τους Βορειοηπειρώτες να μη φοβηθούν και να δηλώσουν την εθνικότητά τους. Μετά από αυτό ασκήθηκαν εκ μέρους της Αλβανίας πιέσεις για την απομάκρυνσή του και η Ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημα...

Παρατηρήθηκαν μάλιστα και έκτροπα έξω από την Πρεσβεία μας με κάψιμο ελληνικών σημαιών και ανάρτηση πανό με υβριστικότατες φράσεις κατά της Ελλάδας.

Πριν λίγες μέρες είχαμε και αποστολή δημοσιογραφική στο Μαργαρίτι εκ μέρους αλβανικού τηλεοπτικού καναλιού που θέλησε να ξεθάψει θέμα Τσαμουριάς. Τους αρέσει να ξεχνάνε την ιστορική αλήθεια για τα εγκλήματα των Τσάμηδων κατά του λαού της Θεσπρωτίας. Αμέτρητους φόνους (ανάμεσά τους και ο προπάππους μου), πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών, βιασμοί γυναικών. Κι έχουν και μούτρα να μιλάνε για Τσαμουριά.

Απορώ με την Αλβανία. Τι πιστεύουν πως θα πετύχουν αναπαράγοντα τα γνωστά ψέματα περί Τσάμηδων και Τσαμουριάς; Και τι αρνούμενοι να δουν την αλήθεια για τους Βορειοηπειρώτες; Φοβούνται άραγε κάτι και το κάνουν από φόβο ή από ανόητο τσαμπουκά;

Σε κάθε περίπτωση να λάβουν υπόψη το:

Κρατεί η Ελλάδα κλώνο ελιάς μα ξέρει

να σπέρνει κεραυνούς με τ' άλλο χέρι.

Η δική μας πατρίδα αγαπά την ειρήνη. Το αποδεικνύει η ιστορία της. Σέβεται τα δικαιώματα των άλλων χωρών μα και δεν ανέχεται να της παραβιάζουν τα δικά της δικαιώματα.

Ας σταματήσουν λοιπόν να ξύνουν τα νύχια τους για καβγά. Κι ας σκεφτούν τους χιλιάδες Αλβανούς που τρώνε σήμερα ψωμί στην Ελλάδα. Και τα χιλιάδες Αλβανόπουλα που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία. Έξυπνος λαός είναι. Ας τα μετρήσουν λοιπόν όλα αυτά και ας σταματήσουν να σέρνονται από τη μύτη από μια χούφτα ανόητων που προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια για το πώς οι παππούδες και οι πατεράδες τους εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Μη λέτε μόνο για τα κιλά χασίς, γράψτε και για τους θανάτους από ναρκωτικά που περνάνε στο ντούκου...

Πάλι η Αστυνομία της Θεσπρωτίας έπιασε γερή μπάζα χασίς.

120 κιλά παρακαλώ! Μετά από καταδίωξη στο δρόμο που έρχεται από Αλβανία... κοντά στο φράγμα του Καλαμά...

http://892fm.blogspot.com/2011/02/120.html

Συνελήφθη λέει και Βορειοηπειρώτης... 23χρονος...

Ωραία. Αλλά βαρεθήκαμε να διαβάζουμε πόσα κιλά ναρκωτικά έπιασε και ξαναέπιασε η Αστυνομία. Να διαβάσουμε καμιά φορά και για πού πάνε αυτά τα φορτία ναρκωτικών;

Και για το θάνατο από ναρκωτικά τις προάλλες που πέρασε στο ντούκου ως τυχαίο γεγονός; Και βούιξαν τα πηγαδάκια πως επρόκειτο για χρήστη ναρκωτικών αλλά κατά τα άλλα η σιωπή και το κουκούλωμα. Δε λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα. Διαιωνίζεται και συνεχώς εξαπλώνεται. Και θα συνεχίσουν να έρχονται τα βαποράκια και θα συνεχίζει η πόλη να γεμίζει πρεζόνια.

Αυτό εδώ είναι δρόμος;;;







Υποτίθεται πως αυτό είναι δρόμος... Στη νοητή ευθεία του "δρομένιου" δρόμου που φαίνεται στο βάθος... Αλλά δρόμος μονάχα δεν είναι. Τα αγριόχορτα και τα μπάζα και τα σκουπίδια τον έχουν εξαφανίσει. Και κανείς δε νοιάζεται...

Τουλάχιστον κανείς από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας - γιατί σε συνοικία της Ηγουμενίτσας συμβαίνει αυτή η κατάσταση. Στην Εθνική Αντίσταση...

Ενάμιση χρόνο πριν κάναμε έγγραφη διαμαρτυρία προς το Δήμο. Αλλά ... αγρόν ηγόρασαν! Κι εμείς από την άλλη δεν μπορούμε ούτε να φτάσουμε στο δικό μας "αγρό" ούτε με τα πόδια. Να τον ξεχορταριάσουμε και να τον σουλουπώσουμε...

Θα ξαναπάμε και στη νέα δημοτική αρχή. Κι ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανταποκριθούν στο αίτημα. Εκτός αν δεν είναι δικό τους έργο και πρέπει ο κάθε πολίτης να ανοίγει με δικά του έξοδα δρόμους...

Έτοιμες για νέο χορό του Ζαλόγγου οι ... Σουλιώτισσες


Να συνεχιστούν οι εργασίες αναστύλωσης

απαιτούν οι φορείς της περιοχής

Το μνημείο στο Ζάλογγο και η συνέχιση των εργασιών αναστύλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε τις τελευταίες δύο μέρες ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, τον ανάδοχο του έργου και τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Ράπτη Χρήστο.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου αναστύλωσης -οι οποίες οφείλονται κυρίως στην ροή της χρηματοδότησης- καθιστούν απαγορευτική την προσέλευση επισκεπτών στο χώρο.

Το μνημείο, μήκους 18 μ. και ύψους 13 μ., εδράζεται σε λιθόχτιστη βάση πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι έξι γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με περίπου 4.300 ασβεστολιθικούς όγκους, διαστάσεων 50Χ30 εκ., υπόλευκου χρώματος.

Στο διάστημα των πενήντα περίπου χρόνων που πέρασαν από τα αποκαλυπτήριά του (1961), το μνημείο έχει υποστεί σοβαρές φθορές και ζημιές, κυρίως εξαιτίας των κεραυνών, του παγετού, των όμβριων υδάτων και της οξείδωσης του χάλυβα στον φέροντα οργανισμό. Αρκετά τμήματα της λίθινης επένδυσης στον κορμό του αλλά και στις κεφαλές των μορφών έχουν αποκολληθεί, πολλοί λίθοι παρουσίασαν ρωγμές, ενώ οι βραχίονες των μορφών και άλλα μέρη του οπλισμού στο οπλισμένο σκυρόδεμα παρουσίασαν οξείδωση.

Να θυμίσουμε ότι οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν το 2008 από τον πρώην Δήμο Ζαλόγγου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» ενώ το Ίδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου» ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου προς τον Δήμο Ζαλόγγου, Υπήρξε ειδική μελέτη για την συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου, που σκοπό έχει να μην αλλοιωθεί η αυθεντικότητά του, με επεμβάσεις διακριτές και αναστρέψιμες, με τρόπους δομής και υλικά πρωτογενή και φυσικά σύγχρονη αντικεραυνική προστασία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλος είναι ο αριθμός των επισκεπτών (περισσότερα από 30 χιλιάδες άτομα) που κάθε χρόνο καταφθάνουν στο μνημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στις ηρωικές αυτές μορφές, που πέρασαν στην αιωνιότητα ως σύμβολα της αυτοθυσίας και του ελεύθερου πνεύματος. Η συζήτηση στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε μέσα σε καλό κλίμα και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την συνέχιση των εργασιών έτσι ώστε -ενόψει και της θερινής περιόδου- αυτό να γίνει και πάλι επισκέψιμο για το κοινό.

Ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία του μνημείου αρχίζει στις 10 Ιουνίου 1950 όταν σε εκπαιδευτική συγκέντρωση των διδασκάλων του νομού Πρέβεζας, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίνας, Γεώργιος Σακκάς προτείνει την ανέγερση μνημείου στον ιερό βράχο όπου στις 23 Δεκεμβρίου 1803, εξήντα δύο Σουλιώτισσες έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους στο κενό για να μην υποστούν την σκλαβιά.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1950 ο Νομάρχης Πρέβεζας απευθυνόμενος προς τους δημάρχους και κοινοτάρχες κάνει έκκληση για έρανο για την ανέγερση του μνημείου του Ζαλόγγου και στις 6 Νοεμβρίου 1950 ο επιθεωρητής δημοτικών σχολείων Πρεβέζης αποφασίζει την διενέργεια εράνου μεταξύ όλων των σχολείων της περιφέρειας.

Στις 29 Οκτωβρίου 1950 πραγματοποιήθηκε η συμβολική θεμελίωση του μνημείου καθώς ο έρανος συνεχιζόταν σε πανελλήνια κλίμακα.Έχοντας συγκεντρωθεί κάποιο χρηματικό ποσό για την κατασκευή του, την 1η Μαΐου 1953 το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει Πανελλήνιο διαγωνισμό μεταξύ γλυπτών και αρχιτεκτόνων και αποφασίζεται να βραβευθεί η μελέτη του Πάτροκλου Καραντινού και του Γιώργου Ζογγολόπουλου.Το 1957, οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου διακόπηκαν αλλά στις 30 Απριλίου 1955 ο Γενικός Διοικητής Ηπείρου απηύθυνε έκκληση προς τους δημάρχους, κοινοτάρχες, και διευθυντές των σχολείων για νέο έρανο για την αποπεράτωση του μνημείου.

Τον Μάρτιο του 1957, εγκρίθηκε η συνέχιση των εργασιών για την αποπεράτωση του έργου και αποφασίστηκε να δοθεί βοήθεια από τον στρατό για να προχωρήσουν τα σχέδια εφαρμογής του έργου.

Την γενική επίβλεψη ανέλαβε ο Γεώργιος Ζογγολόπουλος και Πάτροκλος Καραντινός και η τεχνική εφαρμογή ανατέθηκε στον μαρμαροτεχνίτη Ελευθέριο Γυφτόπουλο ύστερα από πρόταση των επιβλεπόντων. Στην βάση του έργου, τοποθετήθηκε πλάκα η οποία αναγράφει:

«Γεώργιος Ζογγολόπουλος γλύπτης,

Πάτροκλος Καραντινός αρχιτέκτων,

τεχνική επιμέλεια Ελευθέριος Γυφτόπουλος».

Αυτό το δεύτερο στάδιο των εργασιών διήρκησε από το 1957-1961. Η αποπεράτωση του μνημείου και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 10 Ιουνίου 1961.

________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ


http://epirusgate.blogspot.com/2011/02/blog-post_7454.html

Λειτουργικές Δαπάνες σχολείων Δ. Ηγουμενίτσας – Υπάρχουν πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες! Θα αποδοθούν;

Αναδημοσιεύουμε από:

http://amfilegomena.wordpress.com/2011/02/18/%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B4-%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%85/

Στις 3/2/2011, κατέθεσα αίτηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, προκειμένου να μου γνωρίσει το ύψος των επιχορηγήσεων από τους ΚΑΠ, για λειτουργικές δαπάνες σχολείων κατά το έτος 2010 και το ποσό που έχει αποδοθεί στις σχολικές επιτροπές. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με το με αριθ. πρωτ. 1998/10-2-2011 έγγραφό του μου γνωστοποίησε ότι η επιχορήγηση κατά το έτος 2010, ήταν 421.774,26 € και στις σχολικές επιτροπές αποδόθηκαν 238.372 €. Δεν έχει αποδοθεί στις σχολικές επιτροπές ποσό ύψους 183.402,26 € δηλαδή το 43,5% του ποσού της επιχορήγησης. Ο Δήμος αναφέρει στο έγγραφό του «ότι το οφειλόμενο ποσό θα εγγραφεί στον υπό σύνταξη προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2011 στο σκέλος των οφειλόμενων επιχορηγήσεων για να διατεθεί στις Σχολικές Επιτροπές».

Με το παραπάνω έγγραφο του Δήμου δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα που θέλουν μια ουσιαστική απάντηση και από το Δήμο Ηγουμενίτσας και από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου και τώρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Καταρχήν, το ποσό που οφείλει ο Δήμος δεν αφορά το ποσό της τελευταίας δόσης που κατανεμήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 και ανέρχονταν στο ποσό των 110.475,89 €, αλλά αφορά και ποσό από προηγούμενες δόσεις.

Εφόσον η απερχόμενη δημοτική αρχή κατά το έτος το οποίο θα παρέδιδε την διοίκηση του Δήμου (έτος δημοτικών εκλογών) αποστέρησε από τις σχολικές επιτροπές θεσμοθετημένα έσοδα δεν θα έπραξε το ίδιο και τα προηγούμενα έτη; Άρα χρειάζεται έλεγχος των απολογισμών των προηγούμενων ετών του Δήμου προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδοθεί τα ποσά που έχει επιχορηγηθεί στις σχολικές επιτροπές. Θα γίνει;

Ο Υπουργός κατά την κατανομή των πιστώσεων στην ίδια απόφαση, εφιστά την προσοχή των Γενικών Γραμματέων ως εξής: ” Οι Περιφέρειες του Κράτους, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή και ιδιαιτέρως οι Γενικοί Γραμματείς αυτών, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση από τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους στις οικείες Σχολικές Επιτροπές ….“.
Η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας Ηπείρου για ποιο λόγο δεν μερίμνησε για την απόδοση ; Αμέλεια;

Η αντιπολίτευση του Δήμου κατά το έτος 2010 τι ακριβώς έκανε;

Ενημέρωσε π.χ. τις σχολικές επιτροπές ή τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και γενικότερα τους πολίτες με την ανάδειξη του παραπάνω θέματος. Ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα της περιφέρειας προκειμένου εκείνη να ενημερώσει τον Υπουργό ώστε αυτός με τη σειρά του να ενεργήσει σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του νόμου 3320/2005.

«Nόμος 3320/2005

Άρθρο 18

7. Οι Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού υποχρεούνται να αποδίδουν τις πιστώσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 6 του άρθρου 113 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως ισχύει, στις σχολικές επιτροπές και σχολικές εφορίες χωρικής αρμοδιότητάς τους, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα λάβουν γνώση της απόφασης κατανομής του δεύτερου εδαφίου της ανωτέρω διάταξης. Σε περίπτωση που δήμος ή κοινότητα δεν αποδώσει την πίστωση που του αναλογεί εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, αυτή ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μεταφέρεται στον Προϋπολογισμό της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου να διατεθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα στις σχολικές επιτροπές και σχολικές εφορίες, στις οποίες δεν αποδόθηκαν οι αναλογούσες πιστώσεις από τους αρμόδιους δήμους ή κοινότητες.

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της ΕΛΜΕ, Θεσπρωτίας, αλήθεια έχουν πάρει ποτέ θέση για το ζήτημα της απόδοσης των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία από το Δήμο; Ή δεν θέλουν κι αυτοί να τα χαλάσουν με τον εκάστοτε Δήμαρχο;

Και τώρα η ουσία: Θα ενδιαφερθεί κανένας από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για απόδοση ευθυνών, όπου και αν υπάρχουν;


ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΕΔΩ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ


Φθινόπωρο 2009: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Άνοιξη 2010: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ!

Φθινόπωρο 2010: ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!

Χειμώνας: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ!